Is mijn bonsai dood?

Het nut van krabben aan boombast

Een van de vragen die je op fora ziet langskomen is of een bonsai dood is. Elke keer staat er iemand op die aanraadt om een stuk schors af te krabben. Het idee is dat als je de schors weg haalt en de laag er onder (Vaak foutief als cambium aangeduid) groen is, dat de boom dan nog leeft. En als de boom dood is, dan is het niet groen. Dus wou ik graag weten wat je nou wel of niet ziet.

Is mijn spar dood?

Ik had een spar staan welke in juni van 2019 nog steeds geen nieuwe groei vertoonde, en waar een deel van de naalden uitgevallen was. Met een scherp mes heb ik een stukje in de bast ingesneden om de onderliggende lagen te tonen. Ik heb de foto online geplaatst met de vraag wat de kans van overleven was van deze boom.

Het eerste antwoord wat ik kreeg was dat ik veel te veel bast van de boom had gehaald. (Dat is natuurlijk waar). Daarnaast kreeg ik het advies dat de boom waarschijnlijk last van een schimmelinfectie heeft en dat een behandeling daartegen de boom er weer bovenop zou krijgen.

Het nadeel van de boomkrastest voor bonsai.

Planten die zwak zijn hebben het moeilijk om zichzelf te beschermen tegen verdere infecties. Het is eigenlijk niet heel anders dan bij jou en mij. Als je in een ziekenhuis ligt, en een arts komt langslopen en snijdt in je arm om te zien of je nog bloedt… Je zou daar niet zo blij mee zijn; dat je naast de andere ziekte ook nog een snijwond te repareren hebt. Alleen al vanuit dat perspectief is het niet mijn voorkeursbenadering.

Waarom de bast krastest voor bonsai je niet zoveel vertelt

Later we even afstand nemen van de situatie. Of beter, van de boom die ik eerder toonde. Als je dat doet, dan zie je dat het de kerstboom is van het jaar ervoor. Zonder wortels was de boom al in december dood. De boom had echter zoveel vocht opgeslagen dat de stam groen bleef voor zeer lang. Met andere woorden: Het krabben aan de bast kan je niet laten zien of een boom dood is, tenzij deze al uitgedroogd is.

Hoe weet je of je bonsai dood is

Ik merk dat de meeste bomen waar een krastest wordt aanbevolen vrij jong zijn en een dunne bast hebben. Als de boom dood gaat, en begint uit te drogen, zie je dat de bast allemaal ribbeltjes krijgt. De stengels worden minder glanzend en knoppen worden bruin, en droog (Gezonde knoppen hebben, zeker in het groeiseizoen, groen in zich). Al dit soort dingen zijn tekenen dat een boom dood is danwel stukken aan het afsterven zijn. Daar hoef je de boom niet voor aan te krassen.

Laat een berichtje achter