Grote snoeiwonden bij bonsai helpen genezen

Bij het creeeren van bonsai moeten soms grote takken verwijderd worden. Om grote snoeiwonden te laten genezen is het niet genoeg om gewoon achterover te leunen en te wachten tot de natuur zijn werk gaat doen. In plaats daarvan kan je de boom stimuleren om extra wondweefsel te maken. Ondergaande stappen gaan uit van een situatie waar in een eerder stadium de boom gesnoeid is, en de bonsai nu de wonden dicht heeft gegroeid en de bast niet verder dicht groeit.

Bast beschadigen

Callusgroei & uitbreiding van de schors stimuleren.
Bast beschadigen

Door de wondranden af en toe iets te beschadigen wordt callusgroei & uitbreiding van de schors gestimuleerd. Bomen reageren op beschadiging door extra groei van de bast rondom de wond, welke zich daardoor sluit. Echter, als de wond ouder is, stopt een boom vaak met groeien. Daarom is het nuttig om elk jaar een of twee keer de rand van de wond te beschadigen met een messing borstel of zelfs een klein mesje. Hierdoor zal callusvorming & uitbreiding van de schors gestimuleerd worden.

Wondpasta

Wondpasta is een dikke klei-achtige substantie
Wondpasta

Wondpasta is een subtantie welke gebruikt wordt om wonden mee af te dekken. De hoofdreden waarom wondpasta bij bonsai wordt gebruik is niet het afweren van ziektes, zoals vaak gedacht wordt, maar het assisteren van callusvorming en daarbij het dichtgroeien van wonden. Wondpasta is een dikke klei-achtige substantie welke niet uitdroogt na het uitbrengen. Hierdoor kan je de pasta na verloop van tijd verwijderen zonder dat het sporen achterlaat.

Wonden afdekken

Wond afdekken
Wond afdekken

Na het beschadigen van de rand van de wond, bedek je de wonden met een dunne laag wondpasta. Een makkelijke manier hiervoor is om een plakje wondpasta te maken in de hand, en dan met een natte vinger er op drukken. De wondpasta kleeft goed aan je handen, dus met droge handen is het lastig. Zorg ervoor dat de pasta ruimschoots over de beschadigingen heeft valt, en een goede cm over de wond valt. Dan kan de calluslaag goed uitgroeien onder de wondpasta.

Callusvorming zichtbaar

Door het scheuren en oplichten van de wondpasta is duidelijk dat de wond zich aan het sluiten is.
Door het scheuren en oplichten van de wondpasta is duidelijk dat de wond zich aan het sluiten is.

Na verloop van tijd zie je de pasta dikker worden, en hier en daar zie je scheurtjes ontstaan. Dit is een teken dat de wond begint verder dicht te groeien. Het effect is het grootste als je de wonden in de loop van de lente verwondt. Dan zijn de planten actief aan het groeien en kan de wond het snelste genezen.

Herhaal wanneer nodig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *