Mycorrhiza

Soms als je je boom uit de pot haalt, is de hele wortelkluit van je bonsai wit. De pot zit helemaal vol met wit spul. Schimmel!

Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Heel veel planten hebben een symbiose met schimmels. Deze schimmels noemen we mycorrhiza, en ze helpen bij de vertering van organisch materiaal. Hierbij halen ze van relatief grote afstand van de wortel voedingsstoffen op. Deze geven ze vervolgens af aan de wortel. In ruil geeft de plant de schimmel suikers en dergelijke.

Mycorrhiza
Mycorrhiza

Deze samenwerking tussen wortel en schimmel gaat zo ver, dat bij bepaalde bomen de schimmels zelfs tot in de wortel zelf groeien om zo efficient mogelijk uit te kunnen wisselen. Diverse studies hebben uitgewezen dat deze schimmels de gezondheid van de plant in kwestie ten goede komen. Maak je dus geen zorgen als je een pot van een kluit haalt, en de hele kluit is wit. Schimmels zijn, over het algemeen, goed voor de plant. Sterker nog, bij bomen zoals dennen is het zelfs zo dat zonder schimmels, de boom erg slecht groeit. En de gezondheid van dennen kan je herkennen aan de dichtheid van de schimmels in de kluit.

Laat een berichtje achter