luchtwortels kweken bij bonsai

Veel vooral tropische bomen kunnen luchtwortels aanmaken. Een van de families die hiervoor bekend zijn, is die van de ficussen. Toch lukt het veel mensen niet om luchtwortels te kweken bij ficus. Vaak wordt oorzaak gezocht bij het ‘bonsai zijn’. Echter, dat is niet correct. Ook bonsai kunnen mooie luchtwortels ontwikkelen.

Luchtwortels kunnen uitgroeien tot nevenstammen
Luchtwortels kunnen uitgroeien tot nevenstammen

Waarom krijgen bomen luchtwortels?
Om te begrijpen hoe je het aanmaken van luchtwortels kan stimuleren, moet je terug naar de natuur. Door grote bomen met veel luchtwortels te bekijken kom je vanzelf tot een paar kenmerken die bijdragen tot de vorming van bonsai.

Bomen met luchtwortels hebben een of meerdere van de volgende eigenschappen:

– bomen met luchtwortels hebben takken die weinig zon krijgen. Jonge wortelpunten die uitdrogen sterven af. Zon op jonge wortels kan tot snel uitdrogen leiden.
– bomen met luchtwortels groeien op droge of ondiepe bodems. Als bomen weinig water uit de bodem.kunnen opnemen. wortelen ze op plekken waar dit wel lukt.
– Bomen met luchtwortels groeien in een omgeving met zeer hoge luchtvochtigheid.Dot is de belangrijkst voorwaarde. alleen als de lucht vochtig genoeg is komen er luchtwortels.

Luchtwortels bij bonsai stimuleren
Dus wat moet je doen om luchtwortels te krijgen?

Zoals bij alles zorg je ervoor dat de plant gezond is. Je laat de boomkroon dichter worden, waardoor de binnenste takken weinig zon krijgen. Zet de plant op een plek met bijna 100% luchtvochtigheid, en besproei regelmatig. Tegelijkertijd hou je de kluit van de plant aan de droge kant. En dat zou voldoende moeten zijn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *