Doodhout maken op taxus

Shari op de stam. Onder oud, boven nieuw

Normaal gesproken wordt doodhout bij bonsai gemaakt gedurende de eerste vormgeving van de boom. Takken die weg genomen worden, of takken die als offertakken ooit zijn weg genomen worden ontdaan van hun bast en afgeslepen tot stompe punten ontstaan. In December was ik aan het opruimen in mijn kweekveld en bedacht me een alternatieve strategie.

Ik bekeek een aantal taxussen voor bonsai die uit een heg komen welke ik een jaar of 5 geleden uitgegraven heb. Oorspronkelijk heb ik ze in het kweekveld gezet om bij te komen en te herstellen omdat ze als erg zielige groep uit de heg kwamen, en ik de wortels sterk terug genomen heb (Van de oorspronkelijke 15 hebben 5 de actie niet overleefd). Nu zitten ze daar in het veld met het idee om elke twee jaar een taxus op te potten en er een bonsai van te maken. Echter, in mijn tuin heb ik 2 taxussen die halverwege het proces tot bonsai zijn, en 3 in de eerste stadia van de vorming. De komende paar jaar zal ik dus geen nieuwe taxussen uit het veld halen! Omdat ik hier geen grote bomen van wil laten groeien snoei ik ze elke 2 jaar terug, en de alternatieve jaren steek ik de wortels af met een spade zodat de wortels compact blijven.

In ieder geval.. Ik realiseerde me enige tijd geleden dat het een jaar of twee duurt voordat vers doodhout en de randen van de bast niet meer helemaal nieuw overkomen. Daarnaast duurt het meerdere jaren voordat sapbanen duidelijk omhoog komen en zich als worstjes om de dode plekken heen leggen, zeker als de bomen in een pot staan. Dus.. Ik heb besloten een experiment te doen op 2 taxussen in het kweekveld om te zien of meer natuurlijk ogende yin en shari te maken zijn als je het werk doet in het kweekveld.

Afgetrokken takken taxus

Dit heb ik op een redelijk grove manier gedaan: De takken die ik uit de boom wou hebben omdat ze te dik geworden zijn heb ik beet gepakt en met vol gewicht erop gedraaid tot ze afscheurden / braken. Het gevolg: Natuurlijk afgescheurde plekken op de stam. Ik hoop dat met een paar jaar tijd en groei de sapbanen hier omheen omhoog komen, het hout wat verweert en alles er natuurlijker uit komt te zien. Op de foto is duidelijk het verschil te zien tussen de afgeknipte takken van 2 jaar geleden, en de gescheurde plekken van dit jaar. De dikste tak die ik uitgescheurd heb liet duidelijke jaarringen zien. Die was 10 jaar oud..

Afgetrokken takken taxus

Laat een berichtje achter