Taxus bonsai van een heg

Geschiedenis van Taxus Bonsai materiaal

Ongeveer 5 jaar geleden heb ik een taxus heg uit een tuin gegraven. Bij het opgraven besefte ik dat de eigenaar bij het planten de wortelkluit niet ontdaan had van de netten. Die had de kweker voor transport om de wortelkluit getrokken. Omdat dit een soort nylon was, waren ze niet vergaan en nu waren er overal wortels om en doorheen gegroeid. Daarom ben ik eerst een minuut of 10 per boom bezig geweest de netten weg te halen en de kluit op te schonen. Hierbij heb ik ook meteen een stuk van de kluit gehaald om later een nette nebari te hebben.

Omdat de haag weg gehaald moest worden voor een herinrichting van de tuin heb ik dit alles midden in de zomer moeten doen. Het gevolg: Van de 15 planten hebben 5 het niet overleefd. Tevens heb ik er en paar weg gegeven. Dit voorjaar had ik nog 6 stuks in de volle grond staan. Ze zijn goed hersteld en super gezond. Elk tweede jaar steek ik de wortels rond om een compacte kluit te behouden.

Kweekveld taxus naar pot

Eind maart 2019 toen de planten wakker begonnen te worden heb ik de taxus van dit artikel uit de grond gehaald. Rond 80% van de aarde tussen de wortels weg gehaal en in goed substraat opgepot. Bij het oppotten heb ik rekening gehouden met de wortelvoet; De hoek van inplanten is dus optimaal voor de wortelvoet, wat later bij keuzes voor een voorkant helpt. Ik moet dan de pot niet meer onder een gekke hoek houden, als je uitgaat van de wortelvoet. Op dit moment heb ik al het loof laten zitten om de boom zo veel mogelijk energie te geven voor de hergroei. Omdat de plant in de volle zon stond, is deze ook weer op een zonnige plek neergezet. De foto is van April 2019.

Taxus paar weken na oppotten

In het midden van de zomer was het duidelijk dat de boom geen enkel probleem heeft gehad met de overgang naar de pot. Dit was ook mijn hoop omdat ik veel tijd gestoken heb in het voorbereiden van de wortelkluit. Het was tijd om te kijken naar de toekomst van de boom. Zoals vaak bij ruw materiaal is het compleet onduidelijk hoe de stam loopt. Daarom ben ik begonnen om echt onwerkbare takken eruit te snoeien. Dit waren dikke takken onder een slechte hoek ten opzichte van de hoofdstam welke niet meer eenvoudig te buigen waren. Daarmee is ongeveer 40% van het loof verwijderd.

Taxus cutoffs trimming for bonsai
Taxus cutoffs trimming for bonsai
Gesnoeid voor structuur bonsai taxus

Bonsai Taxus ontwerpen

Ik heb daarna de boom rondgedraaid tot ik een kant vond waar de wortelvoet netjes was, en de stam op de kijker af komt. Gedurende de laatste twee jaar heb ik me aangewend om schetsen te maken van bomen en de primaire takken. Dan heb ik een plan, en kan ik een jaar of twee later nog eens terugkijken wat het doel oorspronkelijk was. Ik ben niet de beste tekenaar, maar een idee van de toekomst is zichtbaar.

Bonsai texus eerste schets

Qua styling heb ik in de zomer niet veel meer gedaan dan een paar hoofdtakken met spandraden naar beneden te buigen en de dikste stomp waar de stam ooit afgezaagd is weg gehaald. Daarnaast heb ik erg lange takken teruggesnoeid en naalden geplukt om licht aan de binnenkant van de boom te krijgen. Dit met als doel om zwakker loof aan de binnenkant van de boom meer kracht te geven, zodat ik daar in de toekomst op terug kan snoeien.

Eerste vormgeving bonsai Taxus

In September was het duidelijk dat de boom hier goed op reageert. Overal zijn knoppen uitgelopen. Later deze winter ga ik de boom verder bedraden. Ik zal dan nog niet veel loof verwijderen noch takken inkorten. De boom heeft de afgelopen maanden veel te verduren gehad. Eerdere ervaringen met Taxus hebben me doen beseffen dat deze bomen een paar jaar nodig hebben om echt te herstellen. Het nieuw uitlopen na sterke snoei kost hun veel kracht. Ga je dan te snel weer aan de slag met snoeien van loof, dan kan het 2 jaar duren voor je weer echte groei krijgt.

Taxus in september met hergroei

One Comment on “Taxus bonsai van een heg”

Laat een berichtje achter