BURRS 2016

Nagenoeg elk jaar organiseert Tony Tickle een workshop voor bonsailiefhebbers. De workshop duurt 2 dagen (Vrijdagavond tot zondag middag) in Bury, zijn woonplaats. Dit jaar was het alweer editie 10. De workshop biedt ruimte voor ongeveer 30 liefhebbers, en wordt begeleid door een stuk of 5 internationaal erkende bonsai artiesten.

Burrs indruk
Burrs indruk

Het weekend begint op vrijdag met de aankomst in Bury. Om hier te komen ben ik met de boot van Hoek van Holland naar Hull gereisd. Vandaar is het een uur of 2 rijden naar Bury. Bij het Burrs activity centre aangekomen is het zaak om een bed uit te zoeken, in een van de kamers met stapelbedden. Zodra dit belangrijke werkje gedaan is, staat aan de overkant van de weg in de kroeg het bier koud, en kan je de mededeelnemers leren kennen. Na ook een pubmeal gegeten te hebben, vertrekt een deel van de groep naar het hart van het Activity Centre: De grote zaal boven, waar Tony voor tafels gezorgd heeft. Iedereen heeft een eigen tafel om aan te werken.

larix voor vormgeving
larix voor vormgeving

Op zaterdag is de officiele opening (Nadat Tony en Mikey voor ontbijt gezorgd hebben: Brooodjes met gebakken spek) en worden de deelnemende artiesten voorgesteld. Dit jaar waren dat, naast Tony zelf uiteraard, Terry Foster, Pavel Slovak, David Prescott and Filipoo Mazzoni (De laatste viel in voor Enrico Savini). De opzet van de workshop is er op gericht dat iedereen met alle artiesten kan samenwerken. Daarom blijft een artiest nooit langer dan een minuut of 15 bij een persoon. Het doel is vooral om inzicht te geven, en bij het vormgeven / plaatsen mee te helpen. Maar het gros van het werk moet -uiteraard?- zelf gedaan worden.

Ik had een Taxus meegenomen, welke ik 3 jaar geleden bij vrienden uit de tuin heb gehaald. Deze boom is gedurende 2016 voorbereid op het vormen: Het loof is uitgedund, de nieuwe groei van 2016 is in Juli/Augustus terug gesnoeid. Hierdoor staan overal op de takken nieuwe knoppen, welke in 2017 gaan uitlopen. Op advies van Tony en Pavel is deze boom niet tot in de puntjes vorm gegeven: Als je een taxus laat in het jaar vormt, en veel snoeit, loop je het risico dat de boom te weinig blad heeft om de wortels te ondersteunen. Daarom zijn nu alleen de hoofdtakkken geplaatst, en vind het betere snoeiwerk pas in de zomer van 2017 plaats, als de knoppen uitgelopen zijn. Hierdoor is de lange termijn ontwikkeling sneller. (Soms moet je geduld hebben om een boom sneller te ontwikkelen). Het uiteindelijke beeld van de boom wordt een zeer traditionele, wilde, vrijgroeiende taxus, met veel dode takken en nieuwe groei er tussendoor.

larix na vormgeving
larix na vormgeving

Op zaterdagavond is er altijd een veiling van allerlei bonsai gerelateerde artikelen. De opbrengsten gaan -deels- naar het goedde doel. Ook dit jaar was er bij de veiling weer veel moois. Ik besloot een Larix Yamadori van Pavel Slovak te kopen.

Op zondag heb ik eerst een paar uur bedraad aan de Taxus waar ik ook op zaterdag aan gewerkt had. Aan het einde van de ochtend ben ik begonnen met vormgeving van de gekochte Larix. Helaas was er niet genoeg tijd om aan de positionering van takken toe te komen, dus dat heb ik thuis af moeten ronden.

Alles bij elkaar weer een geslaagd weekend. De artiesten zijn top, de sfeer is altijd ongedwongen en collegiaal. Een echte aanrader. De prijs voor een weekend is niet per se laag te noemen. Echter, als je dan bedenkt dat je daarvoor 5 top-artiesten, onderdak en eten erbij hebt, is het best een redelijke prijs. Een aanrader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *