Bonsai bij het begin beginnen

Om zelf bonsai te kweken moet je ergens beginnen. Maar waar? Koop je in een bonsai winkel (Bestaat dat?) een bonsai? Of een plantje bij het tuincentrum? Of misschien kweek je ze zelfs uit zaad?

Klein tuincentrum jeneverbesje
Klein tuincentrum jeneverbesje

Voor veel mensen is het prille begin van de hobby lastig. Ben je dan eindelijk je begonnen en toon je vol trots op een forum je eerste bonsai.. en dan wordt je afgekat omdat je het niet goed hebt gedaan. Hierbij een basis voor de echte beginner, die zoekende is naar het begin van het bonsai doolhof.

Voor kleine bonsai, moet je grote bomen kopen

Om bij het begin te beginnen.. Bonsai worden meestal niet uit hele kleine plantjes opgekweekt, maar uit grotere, meer volwassen planten welke terug gesnoeid worden. Daarna laat je de ontstane snoeiwonden dichtgroeien, of verberg je ze met behulp van yin en shari. Dus bij het aankopen van planten om deze tot bonsai te vormen, is het verstandig om planten te kopen die wat groter zijn. Een goede richtlijn om aan te houden: 12 keer de dikte van de stam net boven de wortels is de hoogte van de uiteindelijke bonsai (Ik weet het: Zeker als je net begint lijkt dit echt niet te kloppen).

Waar kopen?

Hoewel er zeker bonsai winkels zijn zoals bv Lodder en Enger, is dit niet de goedkoopste manier om aan een bonsai starter te komen. In dergelijke winkels kopen beginners meestal voordelige boompjes met een typische s-vorm in de stam, welke voor 10-30 euro te koop zijn. Deze boompjes zijn gelijk aan de planten die je in een tuincentrum of soms zelfs supermarkt tegenkomt. In het engels worden ze ook wel mallsai genoemd, een samenvoeging van “Mall” (=warenhuis) en bonsai. Dit wordt nadrukkelijk niet positief bedoeld! Je kan weliswaar uit deze boompjes met wat moeite een bonsai maken, maar de meeste van deze planten liggen na 6 maanden in een vuilnisbak. Dood, of de eigenaar heeft besloten dat deze plant de moeite niet waard is. Als je een categorie duurdere bomen aanschaft, in de 50 euro range, dan kom je al snel in de buurt van bomen die de aankoop wat meer waard zijn, en die ook door ervarenere bonsai liefhebbers serieus genomen worden.

Taxus BaccataAls beginnen is het een goed idee om bij een tuincentrum te gaan kijken. Daar zijn vaak allerlei planten te vinden met een interessante stam. Ga dan niet naar de grote ketens, maar zoek een kleiner prive centrum of nog beter, boomkwekerijtje en vraag hun om de afdankers. Dan krijg je oude planten waar de top uit is, takken afgebroken, etc. Oftewel, planten met karakter. Dit zijn planten die niet zo duur zijn. Ze staan in een potje, en hebben vaak heel veel zijtakken, waarmee je meteen aan de slag kan.

Na het kopen

Het is heel verleidelijk om op internet allerlei handleidingen op te zoeken, en vervolgens aan de slag te gaan. Snoeien. Bedraden. Verpotten in een bonsai pot. En dan.. enkele weken later.. De plant heeft zijn blad verloren. De mooie groene takeinden zijn ingedroogd. De plant is dood. Wand in werkelijkheid kan je bijna geen enkele plant in een keer al deze dingen laten doorstaan, en verwachten dat de plant leeft. Als je heel goed weet wat je doet kan je inschatten hoe ver je kan gaan, en wil het wel vaker goed gaan. Maar als je geen ervaring hebt met deze handelingen, beschadig je zoveel aan de plant, dat deze aan de verwondingen zal bezwijken. Dus doe het rustig aan. Het beste kan je de plant OF verpotten, OF snoeien en bedraden. En als je een van beiden gedaan hebt, een groeiseizoen wachten tot je andere handelingen uitvoert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *