Waarom bonsai kweekbakken?

Wat is een bonsai kweekbak?

Het is precies wat je zou denken: het is een houten bak om bonsai of prebonsai in op te kweken. Door deze zelf te maken kan je een goede bodemdrainge inbouwen en de grootte aanpassen aan de kluit van de boom.

Waarom een kweekbak gebruiken?

Perfect op maat

Een kweekbak is vooral erg goed als je van plan bent om een jonge plant enkele Jaren te laten uitgroeien, danwel als je een yamadori voor de eerste tijd op pot. Om jongere planten op te kweken wil je graag een grote, ondiepe bak die over de hele schaal voldoende drainage biedt. Die zijn lastig te vinden. De grotere schalen die te koop zijn, zijn toch al snel 10, 15cm diep. Eem op maat gemaakte bak kan een paar cm diep, en een meter doorsnede hebben, mocht je dat willen.

Bij pas uitgegraven bomen heb je vaak het probleem dat er een of enkele wortels aanzitten die ver buiten de rest van de kluit uitsteken. In een normale ronde pot uit de winkel kom je dan op het formaat speciekuip aan. Als je zelf van hout een bak maakt, ken je bv een lange smalle bak maken. Zo minimaliseer je de inhoud van de bak, zodat de kluit er optimaal in past. Door de hoeveelheid substraat de reduceren geef je de plant meer invloed op de waterhuishouding. Dit bervorderd het herstel en gezondheid in het algemeen.

Voordelig

Je kan kweekbakkken voor bonsai uit resthout maken wat je toevallig hebt liggen. Of uit een ut pallet welke je bij een winkel of bouwmarkt gekregen hebt. Hierdoor kan je voordelig een tijdelijke bak voor je bomen maken.

Drainage en beluchtig

Als je een kweekbak voor bonsai zelf maakt, dan kan je de bodem heel erg open laten. Dit zorgt voor perfecte drainage, en luchttoevoer van zowel boven als beneden. Dit stimuleert wortelgroei en helpt de boom bij het groeien.

Vind je het leuk om ook kweekbakken te maken, maar weet niet precies hoe, dan heb ik hier een bouwplan voor een kweekbak.

Laat een berichtje achter