Bouw instructies voor een kweekbak voor bonsai

Een basis bouwinstructie voor een houten kweekbox voor bonsai

Bonsai growing box

Het is werkelijk eenvoudig om een simpele kweekbak te bouwen voor bonsai. Het enige wat je nodig heb zijn een paar planken, een hand vol schroeven en een schroevendraaier. (Een boormachine om gaatjes voor te boren is wel handig; Zelf gebruik ik een schroefkop op de boormachine). Met onderstaande handleiding bouw je een basis kweekbak voor bonsai in minder dan 10 minuten. De handleiding is voor een kweekbak van 40*40*11 cm (binnenmaten). Met kleine aanpassingen kan je hier diepere, grotere, ondiepere of kleinere bakken mee maken, uiteraard.

Fotos en ontwerp met dank ontvangen van David Roussel.

Boodschappenlijstje

Dus.. wat heb je nu eigenlijk nodig om een kweekbox te maken?
32 schroeven van ~35 mm lang
4 onderkant latten van 400 x 90 x 15 mm
3 steun latten van 400 x 40 x 25 mm
2 korte opstaande zijkant latten van 400 x 150 x 15 mm
2 lange opstaande zijkant latten van 430 x 150 x 15 mm
Meetlint
Schroevendraaier
Winkelhaak (Of een stuk A4 papier)

Bouw de bodemplaat

Neem de drie steunlatten en leg ze evenwijdig naast elkaar op de grond, even ver uit elkaar. De buitenste twee moeten zover uit elkaar liggen dat de onderkant latten precies erop kunnen liggen. Gebruik de winkelhaak (of A4) om deze haaks op elkaar te leggen. Leg de 4 onderkant latten met 1 cm ruimte van elkaar op de steunlatten. Als het goed is zijn de latten nu van uiteinde tot uiteinde bedekt en vorm het geheel een soort vlonder (Zie foto). Op elk kruispunt tussen de steunlatten en onderkant latten komt een schroef.

Voeg de korte opstaande zijkanten toe

Zet de planken voor de korte zijde op hun kant, tegen de bodemplaat aan. Deze zijn even lang als de onderplaat. Ze moeten tegenover elkaar staan, en de uiteinden moeten gelijk vallen met de uiteinden van de onderplaat. Schroef ze met 3 schroeven aan de steunlatten van de onderplaat vast.

Voeg de lange zijkanten toe

Net zoals de korte zijkanten, komen de lange zijkanten tegen de bodemplaat aan. Omdat ze langer zijn, vallen ze voorbij de bodemplaat, en bedekken ook de korta zijkanten. Zo kunnen ze naast aan de steun latten geschroefd te worden, ook aan de korte zijkanten vastgeschroefd worden.
Hiermee is de basis kweekbak klaar. Als je de bak gaat vullen met substraat moet je wel wat gaas over de gleuven tussen de onderkant latten doen. Anders loopt je substraat er zo uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *