De laatste post over deze boom is van december 2019. Hoog tijd voor een update! Zoals aangegeven in dat bericht, is de boom in de winter verder gevormd. Dat brengt ons bij maart 2020.
Taxus bonsai werkzaamheden 2020
Ik besloot dat de boom sterk genoeg was om de takken terug te snoeien tot de nieuwe uitloop. Alle takken zijn vervolgens bedraad en ik heb de oudere naalden aan de takken verwijderd. Alleen de laatste ~20 naalden per takje zijn blijven zitten.
Gezwollen levensaders maken bij taxus bonsai
Omdat ik het mooi vind als er enkele dikke levensaders over voor de rest een dode stam lopen, heb ik enkele stukken bast uit de stam gehaald. Gedurende meerdere jaren zal ik dit steeds verder uitbreiden, naarmate ik zie hoe de boom nieuwe routes voor sap transport opbouwt.
Kijken we verder, en dan zien we de boom in september 2020. Het is duidelijk dat de boom geen grote problemen ondervonden heeft van het werk, en de boomkroon is mooi dicht gegroeid.
Taxus bonsai werkzaamheden in 2021
Aan het einde van de zomer / begin van de herfst in 2020 heb ik de boom weer helemaal gesnoeid en bedraad. Eigenlijk wat aan de late kant om te profiteren van zomerknopzetting. De boom is wel meteen in een keer klaar voor het groeiseizoen, zoals te zien in de April 2021 foto. Op het moment dat de takken om de bedrading beginnen te groeien (Ook wel foutief “insnijden van het draad” genoemd) haal ik de bedrading weg. Helaas is dit vaak te vroeg om te tak op zijn plaats te laten zitten. Daarom gebruik ik spandraden naar de rand van de pot. Hiermee kan je makkelijk de tak naar beneden stellen. Van de foto genomen in augustus is het duidelijk dat veel takken deze extra hulp nodig hadden! Wat nog duidelijker is, is dat de boom het goed naar zijn zin heeft. Kijk eens naar de mooie groei! Direct na de foto is de boom terug gesnoeid.
Gepland werk voor taxus bonsai in 2022
De laatste foto van deze update is van november 2021. De boom is wederom helemaal bedraad. De takken beginnen een prettig ogende kroon te vormen (Omdat de zijtakken allemaal in het horizontale vlak geplaatst zijn, kan het op de foto ogen als een kale boom. Doel is dat op de primaire en secundaire takken verticale rozetgroei ontstaat waarmee polsters opgebouwd gaan worden). De volgende stap is werk aan doodhout, wat veel te zwaar aanwezig is. Ook in de kroon, bovenin links, zit een te zware tak welke op termijn moet wijken maar nu nog bijdraagt aan het verder verdikken van sapbanen. En natuurlijk worden de sapbanen duidelijker uitgewerkt.