Niet van vakantie meenemen: Olijfboompest

Kijk je ook zo uit naar de zomervakantie die er aan komt? Lekker naar Spanje of Italie. Mooie olijfboomgaarden en citrus plantages. En wat is er leuker dan een eigen citrus of olijfboom zelf uitzoeken in Italie om thuis een bonsai van te maken. Overal staan olijfbomen en met een beetje geluk vind je een plant welke zich enkele tientallen jaren geleden in een berm heeft uitgezaaid, en nu mooi vol grillige stukken hout zit. Een mooie Yamadori Olijf, zelf gevonden en uitgegraven in Italie. Dat is toch een droom voor elke bonsai-ist?

En toch moet je heel erg uitkijken bij het verzamelen van bomen, en kan je dit misschien beter maar niet doen. Waarom? Omdat er een ziekte zich de ronde doet, die dreigt grote delen van Italie en Spanje te ontdoen van de bekende olijfgaarden. En deze ziekte kan zomaar met je aangekochte vakantiesouvenier mee naar Nederland komen. Geen probleem, zou je zeggen. Maar is dat echt zo?

xylella fastidiosa

Bron: https://www.ibizavandaag.nl/
Bron: https://www.ibizavandaag.nl/

In het zuiden van Italie, in de hak van de spreekwoordelijk laars, en ook op Corsica en in Franrijk in de omgeving van Nice is een bacterieziekte de reden van de kap van vele oude olijfgaarden. Over grote gebieden worden de bomen gerooid, met wortel en al, waarna de planten vernietigd worden. Je kan je afvragen waarom; Er moet toch wel een oplossing zijn? Helaas is dit niet zo. De ziekte is ongeneeslijk en eenmaal besmette bomen zullen er aan overlijden. De ziekte heeft een soortgelijk ziektebeeld als Verticilium. Individuele takken sterven af, bladeren verbranden alsof de boom geen water krijgt. De plant wordt besmet doorsapzuigende insecten zoals bladluizen. Zodra de besmetting plaats heeft gevonden verspreidt de bacterie zich door de boom via het saphout en kan zo de hele boom besmetten. Er blijkt geen middel te bestaan om deze ziekte te bestrijden.

Deze ziekte is nu zo breed aanwezig dat zeer grote gebieden al gerooid zijn. In totaal gaat het om gebieden zo groot als Noord Holland die ontdaan zijn van de olijfbomen. Een direct gevolg wat in Nederland te merken is: de prijzen van olijven en olijfolie uit Italie begint te stijgen. Je kan dus met recht zeggen, dat beaalde insecten nu gevaarlijke vectoren aan het worden zijn van ziektes.

Maar wat betekent dat nu voor ons in Nederland en Belgie? Daar zijn immers geen grote plantages, dus het zal wel loslopen. Toch?

Nederland en infectie risico’s

Het blijkt zo te zijn dat deze bacterie niet alleen in Olijven en citrusplanten schade aanbrengt. In totaal zijn wel 200 soorten planten geidentificeerd die deze bacterie kan besmmetten. En indien besmette planten gevonden zijn dan moet tot 10km afstand alle planttrasporten stilgelegd worden. Alle planten binnen 100 meter afstand moeten worden vernietdigd.. In een land als Nederland, welke wereldleider is in bloemenhandel, kan dit zwaarwegende gevolgen hebben!

Ook voor Bonsai kan Zylella Fastidiosa consequenties hebben. Wat dacht je van een complete quarantaine en verbod op transport van potentieel besmette bomen? Noelanders zou het moeten doen zonder allerlei soorten van buiten Belgie. En even met je boom naar een workshop in een ander land? Vergeet het maar! Daarom is het missschien maar beter, hoe jammer het ook is, om die olijfboom uit het verste zuiden van Italie maar daar te laten. En ook de citrusplant uit Nice.. Niet meenemen naar het noorden.

Een fijne vakantie gewenst!

Meer lezen?

Zie onder andere:
Factsheet over xylella fastidiosa
Wageningen Universiteit

Laat een berichtje achter