Iedereen die bonsai heeft, komt vroeger of later mooie struiken tegen met slechte wortels. Of een boom langs de kant van de weg met een zijtak welke een geweldige bonsai zou kunnen worden. Maar van een tak een boom maken, dat is nog niet zo makkelijk. Of wel? Met marcotteren kan je wortels krijgen op plekken die normaal geen wortels zouden hebben.
Wat is marcotteren
Marcotteren is, kort gezegd, een method om een deel van een plant wortels te laten maken, met als doel een nieuwe plant te maken. Deze techniek is nadrukkelijk anders dan stekken: Bij stekken wordt een stuk van een plant gehaald, waarna er wortels gestimuleerd worden. Maar bij marcotteren blijft het stuk plant aan de moederplant tijdens het stimuleren van wortelvorming. Om dit te bereiken wordt op een bepaalde hoogte een stuk van de bast verwijderd, rondom de stam. Door dit op het juiste moment van het jaar te doen zal de plant in kwestie een poging doen om nieuwe wortels te maken vanuit de bovenkant van de wond.
Waarom Macotteren
Marcotteren is een veilige manier om oudere stukken plant te laten wortelen, en dus om bomen te vermenigvuldigen. In tegenstelling tot bij zaaien heb je een exacte kopie van het uitgangsmateriaal. En in tegenstelling to marcotteren, heb je bij zaaien altijd hele jonge planten, en dus een lange weg te gaan voor je een plant van formaat hebt. De meeste houtige planten zijn slecht te stekken, zeker als het gaat om dikkere takken. Maar soorten die slecht stekken zijn vaak via een marcot wel te vermenigvuldigen. Tenslotte is marcotteren een manier om een slechte wortelvoet van je bonsai te verbeteren: Door een niewue wortelkrans te kweken kan je een plant met slechts een of enkele wortels voorzien van een regelmatige fijne wortelkrans.
Wanneer marcotteren
In de regel wordt een marcot in het vroege voorjaar gezet. In het voorjaar groeien planten extreem veel, en groei is nodig voor wortelvorming. Over het algemeen wordt een marcot gezet als de plant in kwestie uitgelopen is in het voorjaar, en de eerste bladeren beginnen af te harden. Over het algemeen is dit tussen begin april en eind mei. Hoe later de marcot gezet wordt, des te minder tijd blijft over voor de wortels om te vormen en de nieuwe plant om zich voor de winter goed in de pot te doorwortelen.
Verschillende types marcot
Er zijn zeer veel verschillende manieren te vinden om een marcot te zetten. Eigenlijk zijn er maar 2 methoden de moeite waard: Met behulp van een tourniquette, of het het ringsgewijs verwijderen van de bast. Hieronder zal ik ingaan op de methode waarbij een stuk bast verwijderd wordt. Het alternatief hiervoor is het plaatsen van een metalen draad van een aantal mm, zeer strak om de bast gebonden.