Kers wortels over een rots uitgraven

Een paar jaar geleden vond ik een verdwaalde kers zaailing in de tuin. Omdat ik een steen had liggen en nog geen wortels-over-rots bonsai had, besloot ik een en een te combineren. De wortels over de steen gedrapeerd, ingepakt in folie in de tuin ermee!

Een jaar of 3 geleden heb ik de combi uit de tuin opgegraven, en kreeg de steen bijna op mijn tenen. Overduidelijk: De tijd had zijn werk nog niet gedaan. Dus.. Opnieuw ingepakt en terug in de tuin.

Deze week was ik in de tuin bezig en kwam de kerst weer tegen. Opgegraven en dit keer bleek de steen goed vast gegroeid te zijn. Met de tuinslang alle aarde van de wortels en de steen gespoeld en even goed bekeken hoe alles erbij stond. De plant is nog steeds dun; Ik had waarschijnlijk moeten gieten, en niet moeten snoeien!

Er zijn helaas maar weinig wortels. Echter, in de nebari zitten een paar kleine jonge wortels. Deze heb ik bedekt met sphagnum en substraat om ze te stimuleren door te groeien. Klaar voor een jaar in de pot om een nieuwe wortelkluit te ontwikkelen. Dan ook eens nadenken over hoe de kroon te ontwikkelen. In een pot met mest en water zal dat vast vlot gaan.