Japanse esdoorn noodgeval

Het sluiten van grote wonden bij esdoorn bonsai

Sinds een jaar of vijf heb ik een oude Japanse esdoorn. Ik heb deze voor een klein prijsje kunnen kopen van een esdoorn kweker. Daar ben ik na een winter met wat late vorst langs gegaan om te zien of ze bomen hadden staan waar de ge├źnte top niet van overleefd. De grote hoeveelheid dode plekken op de stam maakt dat dit een minder geschikte boom is voor Bonsai. Echter, het is een perfecte boom om te werken aan technieken om wonden te sluiten. Daarnaast heb ik een paar leuke marcotten eraf gehaald.

Dat gezegd hebbende.. Ik merkte dat de grote wond aan de voorkant niet meer verder ging met dichtgroeien. Dus met een mesje heb ik gekeken hoe hard het hout nog was. Het was behoorlijk zacht. Het hout wat ik enkele keren met houtverharder had behandeld was toch zacht geworden aa naan het rotten. Dus tijd om een frees uit de kast te halen.

Verwijderen van rottend hout

Voor dit soort werk heb ik een kleine dremel liggen en een paar lichte freeskopjes. Dus met dit lichte werktuig ging ik aan de slag om het zachte hout weg te halen, en zo uit te komen op het gezonde hardere hout er onder. Wat er vervolgens gebeurde was een verassing. Toen ik de frees op het hout zette explodeerde het in stukken. De eerste mm werd alleen nog bij elkaar gehouden door de houtverharder. De rest was helemaal uitgevreten door houtworm ed. Dus de volgende 20 minuten was ik bezig met het uithollen van de stronk om al het dode hout weg te halen.

Vullen van holtes in bonsai

De volgende stap was het aanmaken van een bakje cement. Met het cement heb ik de gaten gevuld. Het maakt de boom namelijk niet echt uit of het nou hout is of cement waar de bast overheen groeit. Belangrijk is vooral dat het hard is. Na het uitharden van het cement is het zaak de randen van de bast aan te snijden, en af te dekken met wondpasta. Dan kan de bast weer verder gaan met het overgroeien van de open plek. Wie weet, volgend jaar om deze tijd: Is de wond dan dicht?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *