Herstijlen van een overgroeide Larix bonsai

Deze larix staat sinds eind 2020 bij mij in de tuin, toen een hobbiest met grote verzameling overleed. De boom had dringend een verpotting nodig omdat de aarde en pot waar de boom in stond erg dicht en nat waren. Hierdoor had de boom gezondheidsproblemen en meerdere takken waren zwak danwel dood. Daarna is de boom met rust gelaten. Nu is de boom weer gezond en klaar om opnieuw gevormd te worden. Ik hoop dat de video van het proces bevalt!

Oud en met een overgroeide kroon, zo kwam de larix naar mijn tuin. In 2020 waren veel takken in de kroon afgestorven.

De boom is verpot en gesnoeid en daarna voor 2021 met rust gelaten, in de hoop de boom weer gezond te krijgen. In de oorspronkelijke tuin stond de boom vrij donker, onder veel oude bomen. Dit leidde tot grote hoeveelheden mos, maar ook tot zwakke lagere takken. Om de boom meer aandacht te laten geven aan de zwakke lage takken heb ik de bovenkant van de boom zeer sterk terug gesnoeid, tot de basis takken elk met enkele levende knoppen. Op basis hiervan kan de boom dan later opnieuw opgebouwd worden.

In het voorjaar zijn alle takken, behalve linksonder, goed uitgelopen.

De video hieronder toont het proces van vormgeven en de nieuwe boom. Wederom zijn veel takken verwijderd. De inplantingshoek is aangepast en een slanke nieuwe vormgeving is tot stand gekomen. Nu zijn er een paar jaar nodig om de boom weer een volgroeid beeld te geven.

Laat een berichtje achter