Tamarix bonsai vol verassingen

Bonsai tamarix
Bonsai tamarix

Een van de bomen in mijn verzameling is een Tamarix. Deze soort groeit snel maar verdikt langzaam. Dus ik was erg blij toen ik een paar jaar geleden een wat dikker exemplaar tegenkwam, welke ook nog eens een mooie tapsheid had.

Tamarix uitgangsmateriaal
Tamarix uitgangsmateriaal

Na het oppottenen uit laten groeien besloot ik de boom in een treurvorm te kweken. Dit is een vorm waarin tamarix vaak gekweekt wordt omdat het loof vrij los en dun is, en in de winter vallen alle zijtakjes af. Zo gezegd, zo gedaan. Echter, in de winter van 2018-2019 is er iets mis gegaan: In het voorjaar van 2019 duurde het tot begin juni voor de boom begon uit te lopen, en een aantal takken was afgestorven. Gedurende het hele jaar groeide de boom prima, dus heb ik er niet meer over nagedacht, tot ik de boom op een forum liet zien. Daar werd mij verteld dat de boom dode bast leek te hebben. Dus.. Ik met een mesje pulken en ja..

Van een klein stukje groeide het dode deel uit tot een steeds groter deel. Boom uit de pot. In een bak met water en pulken. Een paar uur later was er van de mooie stam met grove bast nog maar weinig over.. Twee dunne levensbanen verbinden een paar wortels met een paar takken. Maar, met wat Yin middel ziet het geheel er opeens geleefd en oud uit, een van de kenmerken van bonsai? Inmiddels is de boom opgepot en loopt weer mooi uit. Eens kijken wat seizoen 2020 gaat brengen.

Tamarix bonsai meeste bast verloren
Tamarix bonsai meeste bast verloren