Noelanders

NoelandersNa meer dan een decenium waarin het uitgegroeid is tot een van de beste EUropesche bonsai shows, Noelanders heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Of je nu naar Noelanders gaat om enkele van de beste bonsai in Europa te zien, nieuwe planten te kopen of of je gewoon een jaarlijkse reuni van bonsai vrienden wilt: Noelanders is vaste prik voor Bonsai Europa.

Dit jaar was tijd voor editie 16. En in een geheel nieuw jasje. De oude locatie werd te klein dus is uitgekeken naar een nieuwe locatie voor dit jaar. Dat is gelukt en nu was er weer volop ruimte voor alle 200 bomen en alle handelaren.

De opening van de deuren was geplanned voor 10AM. Ik was een minuut of 10 eerder en geschrokken van de lange rij die er voor de deur stond. Een stuk of 30 man stonden al voor de deur te wachten. Wie heeft dat eerder meegemaakt bij een bonsai tentoonstelling? Op dat moment kon ik nog niet weten wat er de 10 minuten daarna zou gebeuren.. Tijdens het wachten werd de rij langer en langer.. Toe de deuren eindelijk open gingen was de rij al rond de 100 meter lang en liep door tot de parkeerplaats. Wat een vernieuwende ervaring voor een bonsai show!

De ingang van de show werd aan de zijkant begeleid door een rivier van stenen, om ons alvast in Japanse stemming te brengen tijden het wachten voor de kassas. Na het betalen voor de toegang, kwamen we in een enorme centrale hal. In het midden de stands van tijdschriften en culturele organisaties. Verbonden met de centrale hal waren de tentoonstelling, de demoruimte en de verkoophal. Omdat ik een van de eersten binnen was, stond een lastige keuze voor. Eerst de tentoonstelling bekijken, zonder mensen, of naar de verkoopruimte om eventuele bijzondere koopjes te scoren. Want in het eerste uur van de show is het meeste bijzondere materiaal voor leuke prijsjes weg. Maar.. Ik heb me ingehouden en ben naar de tentoonstelling gegaan.

Ramnification on taxus Zoals verwacht was het nivo van de bomen absurd hoog. Grote namen zoals Kimura hadden nog hand gelegd aan enkele van de bomen (Hoewel ze nu een andere eigenaar hebben). Een van de beste bomen die ik heb gezien was een bos van Chameacyparis obtusa op een grote rots. Een heel natuurlijk aandoende formatie van formaat. Ik heb medelijden met de jurieleden die uit de 200 bomen de beste moesten kiezen!

Enkele van de bomen die er stonden konden van mij nog wel een paar jaar langer ontwikkeld worden. Hoewel de bomen nu wel mooi waren, was het “wow” effect nog afwezig. Maar goed. Het is natuurlijk lastig in te schatten hoe ver bomen zijn op basis van aanmeldingen per foto. Het is dan meer aan de eigenaren om te overwegen of de boom al klaar is. Wel jammer. Want soms kan een jaar of 2 een groot verschil maken in indruk die de boom achterlaat!

Na het bekijken van de bomen in de tentoonstellingsruimte, wat het tijd voor de verkooptafels. Alles van Stone Monkey Ceramics tot Yamadori Bonsai en Enger Bonsai was aanwezig. Een grove schatting van het aantal verkopers.. Een stuk of 50. Dus.. Met een lege portemonnaie en volle achterbak weer op pad naar huis!

Alles bij elkaar weer een geweldige show! Als je er nooit bent geweest: Ga volgend jaar. En voor alle vrienden in Bonsai.. Tot volgend jaar!

Een video door bonsaipire:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *