Bonsai snoeien en bedraden in het voorjaar

Meidoorn bonsai voor uitdunnen
Meidoorn bonsai voor uitdunnen

Bij het ontwikkelen van bonsai zijn 2 dingen bijzonder belangrijk. Het verloop van de takken en het behouden van twijgen in de boomkroon. Voor beide aspecten is het voorjaar belangrijk. In het voorjaar groeien bomen zeer snel, en daardoor kan een boomkroon snel zo dicht worden dat allen de sterkste takken voldoende licht krijgen om te overleven. Daarnaast schieten ze recht de hoogte in zonder enige interessante beweging. Door in het voorjaar de eerste groeischeuten meteen te corrigeren kan je mooie beweging in de takken brengen, en help je zwakkere takken.

Waarom bonsai uitdunnen in het voorjaar?

Om ervoor te zorgen dat er voldoende licht in de boomkroon komt om zwakkere takken sterker te maken, en nieuwe knopzetting te bevorderen, is het goed de kroon regelmatig uit te dunnen. Bij het uitdunnen haal je bladeren en takken uit de kroon weg. Dit bevordert ook de luchtcirculatie wat schimmelziektes tegengaat. Daarnaast verminder je de hoeveelheid verborgen hoekjes waar rupsen en bladluizen hun gang kunnen gaan.

Hoe bonsai uitdunnen in het voorjaar

Bladsnoei van bonsai

Als ik zie dat de bomen erg dicht beginnen te worden, meestal als de nieuwe uitloop een blad of 6 per tak heeft staan (Maar dat varieert van soort tot soort) begin ik met de eerste 2 bladeren van de scheuten te verwijderen. Die zitten het diepste in de boom en zorgen meteen voor een betere zicht op wat je aan het doen bent.

Scheuten verwijderen

Vervolgens loop ik de takken na. Er zijn in het voorjaar vaak veel nieuwe scheuten aan de stam gekomen, en soms in de oksels van vertakkingen. Als ik deze niet nodig heb voor de boom, verwijder ik ze. Bedenk hierbij dat bomen slechts zelden zeer veel jonge takjes binnenin de boom op de stam hebben: Zodra de hoofdtakken staan, verwijder ik meestal uitloop aan de stam.

Topgroei reduceren

De meeste planten groeien vooral aan de bovenkant sterk, en lager aan de plant is de groei zwakker (Apicale dominantie). Dit kan je ook op dit moment compenseren, door aan de bovenkant meer bladeren te verwijderen en eventuele scheuten meteen terug te snoeien, en de onderste takken langer met rust te laten. Daardoor worden de onderste takken sterker ten opzichte van de bovenkant.

Terugbrengen naar 2

Tenslotte .. Op elke plek waar bij een splitsing / vertakking meer dan 2 scheuten zijn (Dus meer dan de stam + 1 zijtak, of een tak die zich splits in 3 takken) reduceer ik terug naar 2 scheuten. Afhankelijk van het doel -Wil ik verfijning en tapsheid, of wil ik juist uitgroei en verdikking? – haal ik zwakke of sterke scheuten weg. Ook de richting van de takken speelt een rol. Ik hou zoveel mogelijk scheuten die van richting veranderen.

Bedraden van bonsai in het voorjaar

Zoals gezegd zijn takken in het voorjaar vaak kaarsrecht. Echter, om het beeld te scheppen van een oude boom willen we takken met kleine bochtjes, hoekjes en richtingsveranderingen. Hierbij kan bedraden helpen. Normaal gesproken verandert een tak alleen van richting bij de takknopen: Nieuwe takken die uit een kop uitlopen groeien onder een hoek weg. De hoek waaronder dit gebeurd is soorteigen, en bepaald mede het uiterlijk van het takverloop. Echter, omdat we bij bonsai niet altijd voldoende korte internoden hebben om dit te gebruiken EN omdat de boom met alleen snoeien heel lang erg hoekerig blijft kan je kleine bochtjes in de takken brengen. Door dit te doen voordat de takken verhouten in het voorjaar kan je de bochten met bedraden in de tak zetten en zijn ze binnen enkele weken gefixeerd!

Meidoorn voorjaarsbedrading voorbeeld
Meidoorn voorjaarsbedrading voorbeeld