Bonsai: Bemesten en nutrienten opslag in de herfst

Mensen die bonsai kweken weten het. In de bladeren van bonsai zitten veel voedingsstoffen. Om de plant goed te laten groeien en veel blad aan te maken wordt veel geinvesteerd in de juiste meststoffen gedurende het jaar. Zodra een boom een tekort heeft zien we dit aan de bladeren. Die verkleuren of krijgen patronen, zoals geel blad met donkergroene nerven. Dus wat gebeurt er met die voedingsstoffen in de herfst?

Nutrient retrieval in trees

In de herfst nemen bladverliezende bomen maatregelen. Ze halen alle voedingsstoffen die ze kunnen krijgen uit de bladeren. Een recent onderzoek * heeft getracht te quantificeren in hoeverre er daadwerkelijk substantiele hoeveelheden voedingsstoffen uit de bladeren gehaald worden. Ze vonden dat er voor de 3 bestudeerde boomsoorten (Eik: Quercus robur, Den: Pinus nigra en Els: Alnus glutinosa) weliswaar grote verschillen zijn, maar dat ze allemaal duidelijk een grote hoeveelheid terug halen naar de plant.

De figuur hiernaast laat zien welk percentage van elk element aan het einde van het jaar, bij bladval, overgebleven is in de bladeren. Hier is het heel duidelijk dat voor alle soorten rond de helft van alle stikstof weer in de plant wordt opgenomen. Bij els en eik is het verder duidelijk dat ook calcium, magnesium, fosfor, zwavel en kalium in grote hoeveelheden uit de bladeren worden opgenomen. Interessant is om te zien dat bij dennen dit veel minder gebeurt.

Wat betekent dit nu eigenlijk? Een ding om te beseffen is dat de overwegende mening dat je planten niet moet bemesten in de herfst wellicht niet helemaal opgaat. Het is duidelijk dat bladverliezende soort proberen nutrienten terug te winnen uit bladeren voor ze vallen. Daaruit zou je kunnen concluderen dat deze stoffen schaars zijn voor de planten, en dat bemesten, ook aan het einde van de zomer en in de herfst, nuttig kan zijn in de voorbereiding voor het volgende groeiseizoen.

* Bron: Leaf mineral nutrient remobilization during leaf senescence and modulation by nutrient deficiency (Maillard et.al. Front. Plant Sci. 6:317.=, 2015)

Laat een berichtje achter