Zaaien van bomen voor bonsai

Voordelen van zaaien

Vrijheid

Bonsai uit zaad kweken
Bonsai uit zaad kweken

Het zelf uit zaad opkweken geeft je maximale vrijheid. jij bepaalt welke takken er zijn, welke weg gaan, waar en wanneer gesnoeid wordt. Wat wordt devorm van de stam. Hoe worden de wortels geplaatst. Al deze vragen beantwoord je zelf in het opkweekproces. Uiteindelijk is de gekweekte bonsai helemaal jouw boom.

Perfecte bast

Als je een bonsai kweekt uit een tuincentrumplant of grote struik uit de tuin, krijg je meestal te maken met dikke takken welke weg gesnoeid moeten worden. Dit leidt tot lelijke snoeilplekken op de stam. Door je eigen boom te kweken, kan je zelf in de gaten houden dat takken niet te dik worden, en deze op tijd weg halen, zodat de snoeiplekken op de stam nog mooi dicht groeien. Daardoor biedt het zelf zaaien van bomen voor bonsai je de kans om een bonsai te kweken met nagenoeg geen snoeiplekken.

Je eigenbonsai uit zaad kweken is goedkoop

Een hobby mag geld kosten. (Maar bij voorkeur wel zo min mogelijk.). Dus het argument: het is goedkoop is vaak wel een goede. Bij zaadhandelaren kan je bv larix zaad kopen voor minder dan 10 euro voor 100 zaden. Dat zijn dus 100 potentiele bonsai voor de prijs van 3 jaar oude larix bij het tuincentrum.

Zaaien voor bonsai is leuk

Tenslotte is het natuurlijk gewoon heel erg leuk om een klein zaadje over tijd te zien uitgroeien tot een volwassen boom. Van het eerste prille kiemplantje, tot de fijn vertakte boomkroon en de eerste bloei. Elke fase van het opkweken biedt nieuwe ervaringen.

Gezien de voordelen zou je verwachten dat iedereen aan het zaaien zou zijn. Echter, er zijn slechts weinigen die bonsai uit zaad opkweken. Waarom dat zo is? Vanwegen de vele nadelen, die voor veel mensen niet opwegen tegen de voordelen.

Nadelen van zaaien

Langzaam

Het grootste nadeel van zaaien is de tijd die nodig is om een boom te kweken uit zaad. Zelfs de snelst groeiende soorten hebben een jaar of 5 nodig voor een stam ontwikkeld is waar je een bonsai mee kan maken. Dus je bent al snel 10 jaar verder voor je op het nivo bent dat je een schaal kan gaan zoeken voor je bonsai. Voor veel mensen is dit een te lang traject

Lange voorbereiding voor kiemen

Gek als het klinkt: Veel zaden kiemen niet als je ze zomaar in de grond stopt. In veel gevallen is een koude rust periode (Stratificatie) nodig om tot kieming te komen. Bij andere zaden moet de buitenkant geslepen worden. En weer andere zaden kiemen pas als ze met kokend water overgoten zijn. Dat leidt er toe dat veel mensen, na de eerste poging, besluiten dat ‘zaaien niet werkt’. Echter, in de meeste gevallen is dit gewoon een kwestie van voorbereiden. Maar uiteraard wel op de manier die voor die plantensoort geschikt is!

Veel sterfte

Als je gaat zaaien moet je er rekening mee houden dat het grootste deel van de zaadjes nooit een boom zal worden. De meeste bomen hebben een strategie waarbij heel veel zaad gemaakt wordt, met als doel dat slechts een of enkele zaadjes ooit echt een boom worden. De meeste zaden worden opgegeten, komen op plekken waar ze niet kunnen kiemen (Te droog, te nat, te licht, te donker) of overleven het eerste jaar niet. Datzelfde probleem heb je als je gaat zaaien: Het percentage kieming ligt in veel gevallen onder de 50%. Dus van alle zaden die je zaait, komt waarschijnlijk minder dan de helft op. Vervolgens moet je de jonge zaden goed verzorgen: Te nat, en een schimmel kan zo alle plantjes doden. Te droog, en een onverwachte zonnige dag kan alle zaailingen laten verdrogen.

Vertel me meer! Hoe nu verder?

Heb je nu nog niet genoeg gehoord, en wil je echt aan de slag met het zelf zaaien van bomen voor bonsai? Lees dan onze stap-voor-stap handleiding voor het zaaien van bomen voor bonsai!

One Comment on “Zaaien van bomen voor bonsai”

Laat een berichtje achter