Jeneverbes mineer motten in mijn bonsai

Argyresthia cupressella (jeneverbes mineer mot) in mijn jeneverbessen geven me wat problemen in de tuin.

In situ mineerders

Nadat ik enige tijd voor werk op reis was geweest zag ik bruine punten in mijn jeneverbes bonsai. In eerste instantie dacht ik dat ik last had van een schimmelinfectie (Bacterievuur). Echter, de symptomen waren niet goed, en de manier waarop de bruine punten in een aantal bomen naast elkaar zaten, zomaar vanuit het niets, leek het toch op iets anders. Wat onderzoek op diverse websites heeft me ertoe laten besluiten dat ik mineerders in de jeneverbessen heb. Op de hele uitgebreide website http://bladmineerders.nl/ kwam ik nog wat extra informatie tegen. Het is nu duidelijk dat deze insecten een groot gevolg kunnen hebben. Ik zal een manier moeten vinden om ze te bestrijden.

Symptomen van de jeneverbes mineer mot

In situ mineerders

Het eerste wat me opviel was een reeks van dode punten in de jeneverbessen in kwestie. Bij beter bekijken van de dode punten zijn er kleine gaatjes zichtbaar in de takjes, en de dode delen zijn grotendeels uitgehold. Als laatst bevestiging zouden er in de zomermaanden minuscule (enkele mm) motten rond de jeneverbessen te vinden moeten zijn.

Levenscyclus van de jeneverbes mineer mot

(Vertaald van http://bladmineerders.nl/)

argyresthia cupressella larvea (src: bladmineerders.nl)

In het late voorjaar of de vroege Zomer komen de motten uit hun poppen. Nadat ze gepaard hebben, leggen ze eieren op de jonge scheuten, waar al snel larven uitkomen. De larven eten in eerste instantie slechts enkele (9-12) bladeren (schubben) en vallen dus niet zo op. Echter, in de winter eten ze tijdens warm weer gewoon verder. Dan kunnen de larven wel een 2.5 cm van een tak leeg eten, alvorens naar een andere tak te verhuizen. Zo kunnen ze in de loop van de winter tot wel 6 takken aanvallen. De beschadigde takken sterven verder af. In de loop van het voorjaar komen de larven uit de tak, en maken een cocon om te verpoppen.

Hoe mineermotten in bonsai te bestrijden.

Volwassen Argyresthia cupressella (src: bladmineerders.nl)

Het is mij op dit moment onduidelijk wat je kan doen om de motten te bestrijden. Zodra de larven in de scheuten zitten, kan je ze niet meer met direct contact gif bestrijden. Dus is er eigenlijk alleen het moment van voortplanten om ze tegen te gaan.

Om in ieder geval nu het idee te hebben dat ik iets doe, heb ik alle dode takken er uit gehaald, en deze scheutig gesnoeid. Bij inspectie waren er duidelijk punten in de oom waar de scheuten groen waren, maar wat lichter. Bij inspectie zaten daar larven in. Ik heb niet de illusie dat ik hiermee alle larven kwijt ben, maar hoop wel het probleem kleiner gemaakt te hebben. Uiteraard ga ik door met zoeken naar een methode om deze plaag te bestrijden.

Laat een berichtje achter als je een geode methode weet om deze dieren te bestrijden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *