Fotograferen van bonsai

Een goede foto van je bonsai maken kan erg nuttig zijn bij het insturen van de boom voor bij voorbeeld een tentoonstelling. Door de boom goed te fotograferen is de kans dat de boom geaccepteerd wordt vele malen hoger dan bij slechte foto’s. Daarnaast is een goede foto belangrijk als je bijvoorbeeld de foto op een forum wilt posten voor advies. Alleen een duidelijke foto levert voldoende inzicht om advies te kunnen geven. Tenslotte zijn goede foto’s nuttig om later terug te kunnen kijken naar de diverse stappen die gezet zijn om te boom te brengen tot de boom die hij dan is. Meer dan genoeg redenen om iets meer moeite te doen, en de foto een goede foto te laten zijn.

Eigenschappen van een goede bonsai foto

Foto met zwarte achtergrond
Foto met zwarte achtergrond

Bekijk de foto van mijn potentilla hiernaast. Door op de foto te klikken kan je de hele foto bekijken. Je kan een aantal dingen herkennen die de foto goed maken, en daardoor de boom goed beoordelen laten:

  • De boom staat er helemaal op
  • De foto is vanuit pot-hoogte genomen
  • De achtergrond is egaal, in een kleur die contrast biedt met de plant (Normaal wit, zwart of blauw)
  • De belichting is homogeen, bij voorkeur met laag invallend licht

De boom staat er helemaal op

Detail opname
Detail opname

Het klinkt misschien gek. Maar dat is niet voor iedereen logisch. Als maar een deel van de boom er op zet, is het lastig de boom te beoordelen. Uiteraard zijn er allerlei redenen om niet de hele plant te fotograferen. Een voorbeeld is de situatie hiernaast. Deze foto is genomen om een deel van het doodhout te tonen. Maar ook als je advies wilt over de wortels. Of als er een insecten plaag in de boom zit kan het nuttig zijn om foto’s van een deel van de boom te maken. Ook in die gevallen is het nuttig de andere tips te volgen om zo tot een optimaal resultaat te komen.

De foto is vanuit pot-hoogte genomen

Door de foto van pot-hoogte (Of zelfs iets lager) te nemen, krijg je een duidelijk beeld van de stam, de takken en biedt je de kijken hetzelfde beeld als je normaal gesproken zou hebben bij een tentoonstelling. Tevens zitten er op die manier zo min mogelijk takken uit de kroon voor de aanzet van de takken op de stam.

De achtergrond is egaal in kleur

Een doek zorgt voor de achtergrond
Een doek zorgt voor de achtergrond

Door een egale achtergrond te gebruiken is het duidelijk wat er bij de boom behoort. Te vaak worden foto’s genomen met andere planten op de achtergrond, of verwarrende patronen. Hierdoor wordt het beeld van de plant verstoord en is in het ergste geval niet duidelijk wat wel en wat niet bij de boom behoort. De foto van mijn potentilla hierboven is genomen voor een zwart stuk doek, welk op een paar planken tegen de garage hangt. Door de schaduw van de garage, en de boom in de volle zon, krijg je een mooi donkere achtergrond.Zie foto van de opstelling hiernaast.

De belichting is homogeen

Belichting is erg belangrijk. Je wilt niet dat delen van de boom helemaal wit zijn, of in de schaduw helemaal zwart wegvallen. Dat is misschien wel het lastigste te realizeren als je geen geavanceerde camera hebt. Echter, en zijn manieren om in ieder geval de ergste problemen te voorkomen:

  • Neem foto’s bij voorbeeld aan het begin of einde van de dag. Dan staat de zon lager, is minder fel en strijkt tussende takken en bladplateaus heen. Hierdoor komt ook binnenin de boom licht.
  • Neem foto’s op heige dagen. Hierdoor krijg je minder contrast. Het licht is fijner verstrooid en niet zo fel.
  • Zorg voor licht van de zijkant. Zon van direct van voren of van achteren zal alleen een belicht kroon of een beschaduwde kroon zorgen. Licht van de zijkant geeft een spel van schaduw en licht in de kroon. Hierdoor krijg je dieptewerking in de foto.

Ik zou zeggen.. Succes!

Laat een berichtje achter