Opgaande stijlen

Bomen waarvan de stam ophoog groeit, en niet kruipt of zelfs naar beneden hangt reken ik hier onder de opgaande stijlen. Er zijn een aantal verschillende types te herkennen:

Formeel opgaande bonsai

Chokkan De formeel opgaande bonsai, ook wel aangeduid met Chokkan, bestaat uit een kaarsrechte stam. De stam wordt perfect gelijkmatig dunner, en takken zijn regelmatig links en rechts geplaatst. Hierbij vermindert de afstand tussen takken van beneden naar boven: Bovenin zitten de takken veel dichter op elkaar dan onderop. Uiteraard zijn takken laag aan de stam dikker dan bovenin.

Informeel Opgaande stijl

Moyogi De informeel opgaande bonsai bestaat uit een stam die ongedwongen met wat bochten omhoog gegroeid is. Takken bevinden zich normaal gesproken in de buitenbochten van de stam.

Literati

Literati De geleerde vorm is een vorm die je normaal vooral bij dennen ziet. Een lange relatief dunne stam met weinig tapsheid kronkeld met extreme bochten. Pas bovenin bevinden zich takken, welke in sommige gevallen extreem kunnen afhangen. Het symboliseerd een boom welke in een dicht bos opgegroeid is, en nu vrij is komen te staan.

hokidachi

Hokidachi ofwel bezemvorm is een boom welke het grootste deel van de takken op een heel kort stuk van de hoofdstam heeft. Het is alsof de kroon bestaat uit zeer vele kleine takken welke strijden om het licht. Geen enkele tak is duidelijk dikker dan de rest.

Shakkan

Shakkan of hangende vorm onstaat als een boom door bij voorbeeld een widblaag omgeduwd is, maar ook op berghellingen kom je deze vorm tegen. De vorm lijkt op de formeel opgaande stijlm maar hier heeft de stam een duidelijke neiging.

Fukinagashi

Fukinagashi of windgestriemde vorm. In gebieden met een duidelijke vaste windrichting gaan bomen hangen in een richting, en worden takken ook die kant op gedwongen. In de meest extreme gevallen zal een boom slechts aan een kant takken hebben, of takken zijn om de stam heen naar achteren gebogen. Een zeer moeilijke stijl om overtuigend neer te zetten.

Treurvorm

Treurvorm bonsai hebben alle takken naar beneden hangen. Gelijk een treurwilg. DIt is vooral mooi met rijk bloeiende planten. De meeste bomen zullen zeer veel onderhoud vragen om deze stijl in stand te houden.

Laat een berichtje achter