Gereedschap special: Knobbeltang

Veel tangen kan je vervangen voor een goedkope bouwmarkt variant. Maar deze niet. Een knobbeltang is speciaal gereedschap voor bonsai. De bolle tang geeft een holle snede. Door met deze tang takken, of achtergebleven ‘knobbels’ te bewerken, kan de snoeiwond aan je bonsai mooi glad dicht groeien.

Knobbeltang

Waarom een holle wond.

Zodra een bonsai begint met het sluiten van snoeiwonden, zal deze beginnen een laag callus aan te leggen rondopm de wond. Deze laag maakt de nieuwe bast aan. Op de plekken waar takken aangehecht zitten, loopt het hout verder naar buiten. Als je hier de nieuwe bast overgeen laat groeien, vormen zich knobbels op de stam. Echter, door met een bolle tank dit hout te verwijderen, groeit de wond mooi dicht.

Snijwonden afgedicht met wondpasta

Hoe de knobbeltang voor bonsai gebruiken?

Bij kleine takken kan je de tang gebruiken om in een keer de tak te verwijderen. Zet de zijkanten van de bek tegen de tak. De opening moet daarbij evenwijdig lopen aan de stanrichting. Zo kan je in een keer de tak ‘uit’ de stam nemen. Bij dikkere takken kan je beter met een zaagje of iets dergelijks de tak zo glad mogelijk langs de stam verwijderen. Daarna kan je de rand van de wond met de knobbeltang rondom afwerken, zodat een verdieping langs de rand ontstaat welke natuurlijk dicht kan groeien.

Laat een berichtje achter