Zijtakken draad-enten

Soms hebben bomen eenvoudigweg geen takken op de plekken waar je ze graag zou willen zien. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Sommige bomen (voornamelijk naaldbomen) maken geen knoppen op oudere takken. Andere boomen (bv esdoorns) maken geen of nauwelijks zijtakken op plekken waar geen bladknopen zitten. Door takken aan te enten kan je echter op deze plekken wel een zijtak krijgen. Een eenvoudige manier om takken vrij trefzeker te plaatsen is via het zogenaamede draadenten.

Wanneer uitvoeren

Deze manier van enten is er een welke je het hele jaar door kan uitvoeren. Aan het einde van de winter is het het makkelijkste, omdat de takken dan geen verdikte knoppen en bladeren hebben. In de loop van het voorjaar gaat het het snelste, omdat de planten actief aan het groeien zijn, en alle wonden onmiddelijk beginnen callus te maken waardoor wonden snel dichtgroeien.

Stap een. Takselectie

Kies bij het enten een gezonde tak uit, waar een miniscuul topknopje zichtbaar is.
Kies bij het enten een gezonde tak uit.

De keuze voor een goede donortak is belangrijk. Kies een tak welke lang & flexibel genoeg is om met weinig spanning naar de entplek gebogen kan worden. Het laatste wat je wilt is dat de donortak breekt of tijdens het vastgroeien verschuift. Daarnaast moet je een tak nemen die nog geen grote zijknoppen heeft. Haal van deze tak alle bladeren af die op het stuk tak zitten wat door de tak geschoven moet worden. Door een tak te kiezen waar een klein groeipuntje aan het einde zit, kan je alle bladeren weghalen, en heb je toch binnen enkele dagen een set bladeren aan de andere kant van de ent zitten. Haal de bladeren er met een vlijmscherpe schaar of mes af. Beschadig hierbij niet de knoppen aan de stengel.

Stap twee. Gat boren

Om te enten wordt een klein gaatje geboord op de plek war de nieuwe tak moet komen.
Boor een gaatje op de plek war de nieuwe tak moet komen.

De te enten tak moet door een gaatje in de stam komen. Boor hiervoor een klein gaatje in de stam. Begin hierbij op de plek waar de tak UIT moet komen. Zo weet je zeker dat de tak op de juiste plek komt. Hou hierbij rekening met de hoek waaronder je wilt dat de tak op de stam komt te staan. Door de boor schever of rechter te houden kan je zelf bepalen onder welke hoek de aansluiting plaats vindt. Boor het gaatje met een scherp houtboortje, en wel een die zo dun is dat het stengel zo nauw mogelijk er doorheen kan. vergelijk de dikte van het boortje met de tak, en neem het boortje dat een maat groter is dan de dikte van de tak. Boor altijd op een laag toerental, om te voorkomen dat de cellen rond de wond verbranden.

Stap drie. tak doorhalen

De ge-ente tak wordt vast gezet met een tandenstokertje
De ge-ente tak wordt vast gezet met een tandenstokertje

Om de tak door het gaatje te halen is het soms handig om een dun draadje aan de tak te maken, welke een paar cm langer is dan de tak zelf. Zo kan je de punt makkelijker door het gat halen Maar voorzichtig passen gaat het ook zonder. Als de tak er doorheen gehaald is trek je hem zover tot een set knoppen net door de wond is. Die knoppen zullen in de toekomst je takken gaan worden. Ze de tak in positie met een draad. Duw een tandenstoker tussen de stam en de tak in het gat. Hiermee klem je de tak vast in het gat zodat deze niet kan bewegen. Doe het voorzichtig, zodat je de tak niet kapot duwt.

Stap vier. Afwerken en afwachten

Ent geplaatst

Doordat de tak in dikt gaat groeien zal hij zichzelf vast groeien tegen de bast aan. Door de druk, in combinatie met de callusvorming van de stam, zal de tak vast komen te zitten. Om het vastgroeien te bevorderen kan je, zeker bij oudere takken, wat van de bast wegkrabben van de tak. Die zal dan ook callus gaan vormen, waardoor het fuseren sneller zal gaan. Bedek het geheel met wondpasta om callusvorming te stimuleren. Nu is het een kwestie van wachten. Na verloop van tijd zal de tak zich vastzetten en fuseren. Als het doorgestoken takdeel dikker is dan het deel voor de stam, is de tak gefuseerd en wordt sterker gevoedt door de stam.

Laat een berichtje achter