Spandraden voor bonsai

Om een goede bonsai te maken is het vaak nodig om de boom te bedraden. We proberen immers een kleine boom te maken van een plant die maar een ding wil: Recht omhoog en een grote boom worden. Dit strookt niet met onze gedachten rondom ideale takvorm en plaatsing welke meer uitwaards in plaats van opgaand is.

Spandraden voor bonsai ontwikkeling.

Een nadeel van het regulier vormen door draad om de tak heen te wikkelen is dat binnen korte tijd de tak zoveel dikker is geworden dat de tak om het draad heen begint te groeien (Het draad bijt in). Dan moet het draad verwijderd worden anders ontstaan er permanente littekens. Helaas is het vaak zo dat dikke takken, of takken van bepaalde soorten dan nog niet voldoende vergroeid zijn om op hun plek te blijven.

Wat betreft dikke takken. Die moet je met dik draad bedraden en daar geen fouten maken. Als het draad niet precies goed zit, houdt het draad niet.

Spandraden voor bonsai gebruiken

Een alternatief voor bedraden zijn spandraden. Dit is een perfecte bonsai techniek om takken op hun plek te brengen. Het heeft enige tijd geduurd voor ik besefte hoe veel potentiaal deze methode heeft. In plaats van een draad om de takken te winden en zo de tak te plaatsen, gebruik je een dun draadje. Deze maak je vast aan de tak die je wilt verplaatsen. Doe dit met een grote losse lus zodat de tak bij het groeien niet afgekneld wordt. Tegen het beschadigen gebruik ik een rubber slangetje om de draad. Vervolgens zoek je een ankerpunt in de richting waarin je de tak wilt plaatsen. Dit kan een Yin zijn, of een wortel. De pot zelf, of eventueel een schroef welke je in de boomstam zet. Nu kan je de tak in de richting buigen waar je de tak wilt hebben en door middel van het spandraadje op zijn plek houden.

In de voorbeeld foto’s heb ik een roestvrijstalen schroefje in de stam gedraad. Deze jeneverbes was reeds 3 keer bedraad en elke keer kwamen in de zomer de takken weer wat omhoog. Vandaar dat ik nu met spandraden aan de gang ben gegaan en deze enkele jaren ga laten zitten. Ik ga er vanuit dat het gaatje van de schroef naderhand dicht groeit.

Wanneer spandraden te gebruiken?

Spandraden werken slechts in een richting. Oftewel: Je kan een spandraad alleen gebruiken om een tak een bepaalde kant op te trekken.

Je kan spandraden op veel soorten gebruiken. Sommige soorten, zoals Japanse esdoorns, hebben snel sporen van bedraden op de bast. Met spandraden kan je de takken op hun juiste plek zetten, en alleen met dunner draad de jonge groei bedraden. Hierdoor verminder je het risico op littekens.

Wanneer geen spandraden gebruiken?

Deze bonsai techniek werkt alleen om taken in een richting te plaatsen. Dus het is niet goed om beweging in taken te brengen. Daarvoor kan je beter baby bending of iets dergelijks gebruiken. Uiteraard kan je de spandraad gebruiken voor de hoek van een tak tot de stam, en draad om beweging in de tak te zetten.

Om in gedachten te houden

Als je een tak normaal gesproken bedraad, wordt de tak van binnen beschadigd. De boom reageert hierop en extra diktegroei is het gevolg waardoor de bochten relatief snel vastgroeien. Omdat spandraden minder extreme buigingen tot doen hebben is de interne schade minder en zal de boom minder reparatie in gang zetten. Hierdoor duurt het veel langer om de tak op zijn plek vast te laten groeien.

2 Comments on “Spandraden voor bonsai”

Laat een berichtje achter