Basis tangen

gereedschap-nrsAls je begint met de bonsai hobby kan je snel de weg kwijt raken in alle verschillende soorten tangen die er te koop zijn. Wat is nu het verschil tussen een concaaf tang en een knobbel tang. En heb ik wel een splijttang nodig? Is een combinatietang van de bouwmarkt hetzelfde als een draadtang voor bonsai? Als je naar het overzicht hiernaast kijkt, is meteen duidelijk: Er is veel gereedschap te koop. Maar welk gereedschap is minimaal nodig om te kunnen beginnen met de bonsai hobby? Om te beginnen: Welke tangen vind ik zelf belangrijk om minimaal in bezit te hebben?

ConcaaftangToen ik begon met bonsai, heb ik het eerste seizoen me prima gered met gereedschap wat ik toch al in huis had; Een scherpe snoeischaar, een nijptang en een multi-tang. Echter, als je wat dieper op de materie in gaat, merk je dat je met een snoeischaar eigenlijk takken niet tot op de stam netjes weg kan halen. Een afbreekmesje kan helpen. Maar mooier wordt het met een speciale tang. Hiervoor zijn twee tangen nuttig. De concaaftang (Hier rechts) en de knobbeltang (Volgende plaatje). Ik denk dat een van beiden voldoet, en pas als je serieus met de hobby aan de gang gaat, kan de aanschaf van de andere nuttig zijn.

KnobbeltangDe concaaftang bestaat uit twee gladde rechte snijvlakken. Echter, de tang zelf is hol. Hiermee kan je, door de tang op de overgang van tak & stam te zetten, de tak als het ware ‘uit de stam’ bijten. Dit laat een hol gat over. Als de bast zichzelf begint te helen, groeit de wond glad over het gaatje dicht, en zie je aan de stamvorm eigenlijk niet meer dat er een tak zat.
Met een knobbeltang kan je hetzelfde doen. Hierbij zijn de snijvlakken van de tang echter ook gebold. Dit heet een knobbeltang omdat veel mensen ze gebruiken om knobbels van stammen en takken te verwijderen. Persoonlijk gebruik ik de knobbeltang ook voor het verwijderen van takken. De concaaftang gebruik ik nadrukkelijk minder.

DraadtangDe derde en laatste tang die belangrijk is, is een draadtang. Hoewel je voor het afknippen van een stuk draad natuurlijk een willekeurige tang uit de gereedschapskist kan gebruiken, is deze bijzonder nuttig. Ze hebben een korte bek, welke niet ver open gaat. ook is de voorkant van de tang vrij stomp. Dit stelt je in staat om diep in de kroon van een boom draad van takken weg te knippen, met minimaal risico op beschadigen. Het kleine kopje van de tang betekent dat je ook in kleine hoekjes nog bij het draad kan komen.

Laat een berichtje achter