Waarom stammen dik worden

Stammen kunnen mooie vormen hebben.
Stammen kunnen mooie vormen hebben.

Als je een plant wilt ontwikkelen tot een bonsai, dan zal je moeten werken aan een stam welke ouderdom uitstraalt. Een stam die aangeeft dat hij veel doorstaan heeft, en zal. Om dit te doen is het belangrijk de fysiologie van planten te begrijpen en te begrijpen hoe een stam groeit. In de ondertaande tekst staat in een notedop uitgelegd waarom stammen dikker worden, hoe je het kweken van een bonsai stam kan versnellen en waarom een plant in een bonsai schaal eigenlijk nooit een dikkere stam ontwikkelt.

Waarom groeien stammen?

De binnenste laag van de bast bestaat uit een dunne laag cellen welke zichzelf delen. Deze laag noemen we het cambium. Het is deze laag welke verantwoordelijk is voor de diktegroei van de stam. Als de plant actief is, delen de cellen in deze laag zich. Dit vormt nieuwe hout- en bastcellen. De houtcellen aan de binnenkant van het cambium wordt Xyleem. De cellen aan de buitenkant van het cambium worden phloeem. Zo wordt, cel voor cel, de stam steeds iets dikker. Het is belangrijk om te beseffen dat de groei van de cambium laag direct gekoppeld is aan de mate van sap transport door het xyleem en phloeem.

Hoe stimuleer je diktegroei van een stam

Omdat de groei van de stam direct gekoppeld is aan de mate van sap transport in de stam is het belangrijk om zoveel mogelijk sap door de stam te laten gaan. De manier om dit te doen is door de hoeveelheid bladeren aan de plant zo groot mogelijk te maken: Elk blad verbruikt water voor verdamping en fotosynthese. Daarom gaat water met voedingsstoffen door de stam naar de bladeren toe. Door fotosynthese ontstaan suikers welke door de bast naar de wortels en andere delen van de plant gestransporteerd worden. Meer blad = Meer sapstroom = Meer stamgroei.

Om de bladeren te voorzien van voldoende water en voedingsstoffen is een sterk gezond wortelgestel noodzakelijk. Je zal daarom de plant ook ruimte moeten geven om ondergronds te groeien. Door het stimuleren van de bovengrondse groei krijgt ook de Nebari groei mee. Dit is niet erg: Als de boom een dikkere stam heeft, zal ook de wortelaanzet sterk uitgegroeid moeten zijn om het totaalbeeld in balans te houden. Dus terwijl je werkt aan een goede stam, werk je ook meteen aan een goede wortelvoet.

Natuurlijk moet de stam niet alleen dik zijn. Een goede bonsai heeft een stam met karakter en tapsheid. Ook dit kan je beinvloeden. Om te lezen hoe je dat doet, kan je doorlezen.

One Comment on “Waarom stammen dik worden”

Laat een berichtje achter