Stappenplan Marcotteren

Deze pagina bevat een eenvoudig stappenplan voor het zetten van een marcot. Marcotteren is een manier om takken wortels te laten vormen, of, zoals belangrijk bij bonsai, een nieuwe regelmatige wortelvoet te kweken. Dit is een vervolg op de uitleg over marcotteren voor bonsai.

Acer marcotterenOm te beginnen, moet je een plant hebben waar je een tak van wilt laten bewortelen. Bedenk hierbij meteen hoe de plant later in de pot komt te staan. Als je de plant later schuin op wilt potten, moet je hier rekening mee houden bij het marcotteren: Bij het insnijden van de bast (zie onder) kan je de snede scheef zetten zodat een scheve wortelvoet ontstaat. Idealerwijs kies je een tak die een leuke vorm heeft, met een mooie bast en mooie verjonging van de stam.

Acer marcotterenKies je de plek waar je de wortels wilt hebben. Teken eventueel met een stift of krijt (Tip!) op de bast de toekomstige wortelhals af. Over de lijn snij je met een scherp mes de bast rondom in tot op het harde, er onder liggende, hout. Een stukje lager snij je een tweede ring in de bast, evenwijdig aan de eerste snede. De afstand hou je op ongeveer de dikte van de tak die je aan het bewortelen bent. Let op: De BOVENSTE snede is de plek waar het cambium de wortels zal gaan vormen.

Acer marcotterenPel nu voorzichtig de bast tussen de twee snedes weg. Hierdoor komt de onderliggende cambiumlaag bloot te liggen. Het Cambium is een dunne laag tussen de bast en het hout, en zorgt voor de groei van de stam. Deze ietwat glanzende gladde laag moet compleet verwijderd worden, anders kan de plant de gecreeerde wond repareren, waardoor geen wortels gevormd zullen worden. Je kan dit doen door met een mesje het dunne laagje van het hout te schrappen.

Acer marcotterenAls de cambiumlaag weg is, wrijf je wat stekpoeder aan de bovenkant van de gecreerde wond, tegen de bast aan.

Acer marcotterenWikkel de wond in spaghnum mos, waarbij je vooral er op moet letten dat de bast aan de bovenkant ook bedekt is. Door de vochtretentie wordt wortelvorming gestimuleerd. (Overigens: Het gebruik van spaghnum mos is niet per se noodzakelijk. Het is een materiaal wat schimmelwerend is, en dus nuttig is om te gebruiken. Maar bij voorbeeld gewone stekgrond werkt ook prima).

Acer marcotterenPak nu het geheel goed in in plastic. Zelf gebruik ik doorzichtig plastic: Dan kan je later zien of er wortels gevormd zijn. Hou er rekening mee dat wortels en zonlicht niet goed samen gaan: Als je doorzichtig folie gebruikt, is het belangrijk om het plastic in te pakken in een laag die geen licht doorlaat.

Acer marcotterenHou de marcot in de gaten: Zodra wortels gaan vormen, gaan de wortels water uit het grondmengsel trekken waardoor het makkelijk kan uitdrogen. Net zoals bij planten in een pot, is het ook zo dat een droge kluit een mislukte kweek tot gevolg heeft. De marcot mag niet uitdrogen (Maar continue kletsnat is ook niet goed).

Acer marcotterenNa 6-12 weken zou er wortelvorming plaats gevonden moeten hebben. Dus contoleer na 6 weken elke week even of er wortels aan tegen het folie groeien. Als het folie zich begint te vullen met wortels, is het tijd de marcot van de onderkant te scheiden. Het geheel zet je vervolgens goed vast in een pot, welke gevuld wordt met normaal substraat, geschikt voor de gemarcotteerde soort. De rest van het jaar de plant behandelen als een normale plant, met goed bemesten. Hou de plant de eerste 2, 3 weken uit de zon en wind omdat het wortelgestel nog moeite kan hebben de kroon te voorzien van voldoende water. Je zou de plant kunnen helpen door een deel van de kroon weg te snoeien.

Laat een berichtje achter