Home » Soorten

Soorten

De basis bij het houden en ontwikkelen van bonsai ligt in het kennen van je boom. Dus hier een overzicht van de bomen die je zoal kan gebruiken voor bonsai.

4 Comments

 • Siegfried van Hoek says:

  Beste,

  ik had een grapefruit, waarvan toen ik die begon te schillen om op te eten zag, dat de zaden binnein waren begonnen te kiemen. Ik heb daarop de vrucht en zaden samen (zonder schil) gepland in een bloempot met tuinaarde, zodat de kiem zich verder kon ontwikkelen. Na een week heb ik de kiem er weer uitgehaald, en in een half diep schaaltje geplaatst met dezelfde aarde. Het vruchtvlees was toen al ver vergaan. Ik heb alle vier de kiemen er in gedaan. Eentje groeit echt, en heeft nu 8 piepleine blaadjes met beginnende zijtakjes, en is 5 Cm hoog na vier weken, de anderen groeien minder overtuigend. Eentje heeft een kiemblaadje pal naast de stam van de plant die goed groeit, dus dat kan straks een mooie vergroeing opleveren daarmee. Dat ik samen plantte is vooral in mijn strategie betreft de wortel-ruimte die ze nodig hebben, zodat de beste plant niet turbo kan gaan groeien. Mogelijk op termijn als de grond wil verschralen dan wel beetje mest erbij… voorlopig maar ook even niet overpotten naar een echte bonzai pot die groter is… Een blaadje is groter ruim 1 cm in vergelijk met de rest (rond 0,5 mm), maar ik knip hem voorlopig maar niet weg, omdat de fotosynthese daar harder werkt en dat komt de hele plant ten goede. Stabiel groei remmen is het plan zeg maar en een mooie vorm van de stam kweken met regelmatig draaien om gelijk matig de plant te belichten. (Buiten draait de zon er om heen, dat is binnen niet…) En ik heb de stam 1,5 mm dik 5 Cm hoog nu gesteunt, net als bij een jonge aangeplante boom om de stam te rechten en in een richting te sturen… Kei leuk allemaal so far…

  Ik weet niet of er meer bonzai tropische fruitboomjes zijn en mensen die daar ervaring mee hebben… In ieder geval gaat het tot nu toe goed, we zijn een dikke maand verder…

  Groene groetjes,
  Sieg.

  • jelle says:

   Dag Sieg,
   Wat een leuk experiment. hou in de gaten dat je om een bonsai te krijgen, ook een fatsoenlijke stam nodig hebt. Soms is het beter de plant gewoon een jaar of 2, 3 goed te laten groeien en dan terug te snoeien. Dan heb je sneller het effect dat je wilt bereiken.

   grt,

   Jelle.

 • Siegfried van Hoek says:

  Dank je Jelle, voor je adviesm ga ik proberen. De ‘boom’ leeft nog steeds. Punt is alleen na een fikse ‘milieuramp’ is het wel erg ‘we shall overcome’. Laat ik even vertellen dan…

  ‘Grapefruits’ gebruiken veel water. Ik was erg geschrokken van het idee dat ze normaal 10 meter worden of zelfs 15. Daar is een appelboom niks mij. Dus ik had hem erg kort gehouden mt en ondiep schaaltje. Punt is alleen (prive) met de verzorging van mijn moeder schoot op het einde de verzorging van de bonzai er een beetje bij in, te weinig water gehad, en een keer de schoolboekentas van de dochter er op, en bye bye ‘stammertje’ van vijf centimeter… Ik heb hem toen afgeknipt (snoeien tegen rot want blaadjes werden ziek).

  Van de pitten was dit de sterktse, en een wortelbocht kwam na het snoeien vrij snel omhoog en steekt sinds een dik half jaar uit de aarde als een stuk autoband en is groen en brobeert uit te lopen, nu voor de tweede keer… Gebruikt nog steeds rlatief veel water trouwens… Ik heb het met een andere medische plant al eens gezien als hij jong getopt wordt, maakt hij meerdere loten en blijft hij/zij kleiner zonder ‘te kleine schoenen’ (=bonzai), dus op zich kan dit zelfs gunstig zijn…. Zaak is nu wel om te zorgen dat er loten gaan komen. Misschien toch maar even boosten met wat diepere aarde dan slechts een klein 5 cm schaaltje…. Gezien het voorgande parcourt gaat die het wel redden (bikkel!), alleen moet ik wat ik verander juist doen. Nu heb ik een status quo, hij/zij leeft, is geconsolideert als het ware en moet van daar uit opgroeien. Groeten Sieg.

 • Siegfried van Hoek says:

  Nou de spruit heeft het niet gered Jelle, maar met jouw aanwijzingen gaan we het gewoon nog een keer proberen in Maart 2016 met zaden kiemen etc. en dan meer grond geven om eerst de plant wat stevige groei mee te geven. Nog bedankt voor je opmerkingen. Groetjes.

Leave a reply

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also Comments Feed via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Categories