Grootte is belangrijk

In English

Als je net met Bonsai begint is het soms onduidelijk hoe groot de mooie bonsai zijn waarvan overal op internet voorbeelden te vinden zijn. Daarom is het nuttig om internationale tentoonstellingen te bezoeken. Bijvoorbeeld Noelanders. Dan kan je de bomen van dichtbij bekijken en een gevoel krijgen voor de grootte en de schaal die aangehouden wordt. Zelfs als je uitgaat van de planten die aangeboden worden bij bekende handelaren zoals Lodder of Enger krijg je snel het beeld dat Bonsai uit kleine plantjes opgekweekt worden. De praktijk is echter meestal anders: Veel van de beste bonsai ter wereld zijn vele malen groter geweest, voor ze hun carriere als bonsai begonnen zijn. Om een dikke stam te krijgen, heb je een grote kroon met veel blad nodig, wat je krijgt met een grote plant.

Als je een bonsai kweekt is het belangrijk om in gedachten te houden dat de grootte en soort van de boom bepalen hoe fijn de vertakking kan worden. Om een indrukwekkende overtuigende boomkroon te verkrijgen is een relatief grote plant nodig. Elke plant heeft nu eenmaal ruimte tussen opvolgende knoppen, en een minimale twijg dikte. Neem bijvoorbeeld een paardenkastanje, Castanea sativa. Deze soort heeft grote, grove knoppen en dikke takken. Dus als je een bonsai op het mame-formaat kweekt, dan zal je bij een kastanje slechts enkele takken met eerste of tweedegraads vertakking kunnen verwachten. De relatief grote bladeren op de plant zorgen al snel voor schaduw, wat het vormen van meer takken ook nog eens tegen gaat. Dit is bijvoorbeeld in duidelijk contrast met Zelkova of Potentilla. Deze soorten hebben hele dunne takjes waardoor een hele fijne vertwijging te behalen is, ook bij zeer kleine mame bonsai.

Veldiep van Harry
Veldiep van Harry

Om te illustreren wat dit betekent voor de schaal van bomen en de indruk die gewekt wordt, staan hier een paar foto’s. Deze foto’s zijn beschikbaar gesteld door Harry Harrington. Harry is vooral bekend van zijn website bonsai4me. Op deze website is hij begonnen zijn bomen en ervaringen op te nemen. Na een aantal jaren consequent bijhouden van de site is deze zeer succesvol gebleken. Als reactie op diverse verzoeken heeft Harry vervolgens boeken gepubliceerd: bonsai inspirations 1, bonsai inspirations 2 and bonsai basics, welke via zijn website te bestellen zijn.

Veldiep van Harry
Veldiep van Harry

Deze Engelse veldiep is een exemplaar uit de verzameling van Harry. De boom ziet er op eerste gezicht uit al een leuke boom, welke mooi ontwikkeld is, en straalt ouderdom uit. Effectief is dit exact wat je van bonsai verwacht. De hoofdstam verloopt van dik bij de wortels zonder gekke vergroeiingen naar de twijgen van de boomkroon, waar de twijgen verlopen naar bladeren en natuurlijk ophouden. Elke tak heeft mooie fijne vertakkingen.

Bij het verpotten is het duidelijk dat het hier om een oudere boom gaat. Een mooi wortelgestel bestaande uit een paar grote oppervlaktewortels, maar vooral een netwerk van fijnere wortels. Duidelijk is te zien dat er bij het verpotten veel van de wortels verwijderd wordt. De hoeveelheid wortels die verwijderd worden bij verpotten is wel afhankelijk van de kennis die je hebt van de boom (Hoe gezond is de boom), de boomsoort en de ervaring van de eigenaar! Dus tenzij je goed weet wat je doet, is het niet verstandig om je bomen zover te ontdoen van de wortels. Deze soort kan heel goed tegen wortelsnoei, en kan een dergelijke behandeling dus goed aan.

Veldiep van Harry
Veldiep van Harry

Wat niet in een oogopslag duidelijk is, is de grootte van de boom. Alleen als je een referentieobject in de foto plaatst wordt duidelijk hoe groot de boom echt is. Vaak is dat een batterij of aansteker. Maar zoals in dit geval, werkt een hand ook goed. Alleen dankzij Harry’s hand in deze laatste foto is het duidelijk hoe groot de boom eigenlijk echt is. Het gaat hier om een echt grote boom. De enige reden waarom eerdere foto’s wel eens de indruk gewekt kunnen hebben dat het een kleine boom is, is omdat alles in balans is. De kroon bestaat uit vele taken met mooie tapsheid, vele zijtakken welke ook weer zijtakken hebben. De mooie natuurlijk overgang van dikke stam in de fijn vertakte krooncis alleen te bereiken met grotere bomen of bomen die van nature fijne taken hebben. Bij andere soorten leiden kleine bomen al snel tot het gevoel dat een jonge tak in een pot gezet is, en geven nauwelijks de indruk een miniatuur boom te zijn.

Laat een berichtje achter